That is the question!
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, είχαμε επικροτήσει την σύσταση του δημοτικού φορέα (επιτροπής) Τουρισμού, ο οποίος έχει επιτέλους στη σύνθεσή του (και) συμπολίτες οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού. Και τούτο διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στους Δήμους όσο και στην – αλήστου μνήμης – Νομαρχία, τις συγκεκριμένες επιτροπές τις συγκροτούσαν συμπολίτες, οι οποίοι με οτιδήποτε άλλο μπορούσαν να είχαν σχέση εκτός από τον τουρισμό!
Έτσι λοιπόν η νέα Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου συγκροτείται πλέον από δημοτικούς συμβούλους αλλά και από συνδικαλιστές του τουριστικού τομέα και όχι μόνο. Η αλήθεια είναι πως επειδή πρόκειται για συνδικαλιστές με αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές συμφέροντα, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι η συνεργασία όλων αυτών θα αποδειχθεί (και στην πράξη) αγαστή, αρμονική και ανέφελη. Ας το αφήσουμε όμως αυτό το κομμάτι, άλλωστε το επίπεδο της συνεργασίας δεν πρόκειται να μείνει κρυφό…
Εκείνο πάντως που προκαλεί αρνητική εντύπωση, αφορά στο γεγονός ότι σ’ αυτή τη νέα επιτροπή δεν βρέθηκε χώρος ούτε για ένα μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κέρκυρας, την οποία συνθέτουν συμπολίτες με σπουδές σε σχέση με τον Τουρισμό σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ακόμα και κάτοχοι διδακτορικού και master! Εύλογα μπαίνει λοιπόν το ερώτημα: Ουδείς εξ’ αυτών είχε θέση στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου; Και γιατί; Πρόκειται για παράλειψη της δημοτικής αρχής ή μήπως η παρουσία τους και οι θέσεις τους περί ανάπτυξης του κερκυραϊκού τουρισμού, θα ενοχλούσαν κάποιους οι οποίοι επιμένουν να θέλουν τον τουρισμό αυτού του νησιού σε «χαμηλές πτήσεις» για δικούς τους λόγους; That is the question!
Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις...
Με τη σύσταση δηλαδή αυτού του φορέα, η Κέρκυρα αποκτά – λογικά – το εργαλείο εκείνο το οποίο θα διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τα του κερκυραϊκού τουρισμού, σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο σχεδιασμού και χάραξης στρατηγικής, σε επίπεδο μάρκετιγκ, σε επίπεδο διαφημιστικής καμπάνιας, σε επίπεδο πληροφόρησης και δημοσίων σχέσεων κλπ. Εύλογα, για να αποδώσει ένας τέτοιος φορέας, στον οποίο εκπροσωπούνται τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι συνδικαλιστικές και όχι μόνο δυνάμεις του νησιού, έχει ανάγκη από έναν ικανό μάνατζερ. Και ερωτώ: Ποιο από τα μέλη της Επιτροπής Κερκυραϊκού Τουρισμού θα κληθεί να παίξει αυτό το ρόλο, όταν οι καθ΄ ύλη κατάλληλοι και αρμόδιοι έχουν τεθεί… εκτός ομάδας; Ο Δήμαρχος; Ο Κιτσάκης; Ο Πελάης; Ο Μπρεντάνος: Ποιος και με ποια προσόντα; Εκτός κι’ αν διευκρινιστεί ότι, η εν λόγω Επιτροπή δεν φιλοδοξεί να αναλάβει τέτοιου είδους αρμοδιότητες αλλά αποτελεί ένα… «γκρουπούσκουλο» το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες «γνωμοδοτικού χαρακτήρα» Αν είναι έτσι, ας μας εξηγήσουν ποια επιτέλους είναι η αναγκαιότητα που προκάλεσε τη σύστασή της. Ως επίσης, αν η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου δεν λειτουργήσει ως επιτελική ομάδα με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, ποιος άλλος θα αναλάβει αυτό το έργο, αφού όλοι – εκτός της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κέρκυρας – βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στο φορέα που λειτουργεί «υπό την αιγίδα» του Δήμου;
Οφείλω να ομολογήσω ότι, ο Δήμαρχος δείχνει μεγάλη κινητικότητα σε ότι αφορά τις επαφές που έχει για θέματα τουρισμού. Αυτό είναι ευχάριστο αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται και επιστημονική εξειδίκευση, την οποία δεν κατέχει ούτε ο ίδιος ούτε και κανένας άλλος από τους συγκροτούντες την Επιτροπή. Η οποία, σε περίπτωση αποτυχίας - ω μη γένοιτω - θα εκθέσει τον Δήμαρχο αλλά και τον (ήδη εκτεθειμένο) κερκυραϊκό τουρισμό!
Από το Κερκυραϊκό Βήμα, στήλη "Μεταξύ μας"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου