Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αγώνας Άντζελας Γκερέκου και Νίκου Δένδια με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Επιστολή προς όλους τους βουλευτές των νησιωτικών περιοχών για την στήριξή τους σε τροπολογία που θα καταθέσει στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις" με στόχο την επέκταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στους Νομούς του Ιονίου πελάγους, απέστειλε ο Νίκος Δένδιας. Αναλυτικά, η επιστολή και η προτεινόμενη τροπολογία:


Αξιότιμε Συνάδελφε,

Συνημμένα σου διαβιβάζω τροπολογία – προσθήκη στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», αναφορικά με την επέκταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στους Νομούς του Ιονίου πελάγους.

Παρακαλώ θερμά για τη στήριξη από μέρους σου στην εν λόγω τροπολογία, δεδομένης αφενός της προσωπικής σου γνώσης των προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών και αφετέρου της ευαισθησίας που διακρίνει τον αιρετό εκπρόσωπο των κατοίκων που βιώνουν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα της νησιωτικότητας.

                                                                                    Με εκτίμηση,



                                                                                    Νίκος Δένδιας



                                      
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

            Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών». 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η αντιμετώπιση της αναπτυξιακής υστέρησης των νησιωτικών περιοχών, η λήψη υπ’ όψη των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε αυτές και η μέριμνα για την ανάπτυξή τους σε πνεύμα ισότητας και προαγωγής της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής αποτελεί διακηρυγμένη προγραμματική δέσμευση και επιταγή του ευρωπαϊκού (αρ. 2, 3§3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 174 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και του εθνικού δικαίου (αρ. 101§4 του Συντάγματος, όπως τροποποιήθηκε το έτος 2008).

            Σε αυτό το πνεύμα, το αρ.21§4 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) προβλέπει μειωμένους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά 30% για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Η διαφοροποίηση αυτή σε σχέση προς τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας είναι ορθή και εύλογη, πρέπει δε να διατηρηθεί αλλά και να επεκταθεί στα Ιόνια νησιά, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνται αδικαιολόγητα από το πεδίο εφαρμογής της. Η εν λόγω νησιωτική περιφέρεια παρουσιάζει χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας και της ΕΕ-25, υψηλή μακροχρόνια ανεργία, μεγάλη απόσταση από το εθνικό κέντρο, διασπορά του πληθυσμού σε τριάντα δύο μικρά και μεγάλα νησιά και χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

            Παρά την αναγνωρισμένη από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο αναγκαιότητα υποστήριξης των νησιωτικών περιοχών, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ‘Μνημονίου Οικονομικής & Χρηματοπιστωτικής πολιτικής’ (ν.3845/2010), καλείται από το ΔΝΤ να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δις ευρώ (έκθεση Δεκεμβρίου2010), μεταξύ των οποίων περαιτέρω μειώσεις αποδοχών στο δημόσιο τομέα, αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ αλλά και περαιτέρω μειώσεις των προϊόντων που υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης των συντελεστών του (νησιά).

            Με την εισηγούμενη ρύθμιση σκοπείται η επέκταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στους Νομούς του Ιονίου πελάγους με στόχο την αντιστάθμιση των εγγενών ανταγωνιστικών μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας, όπως ορίζουν οι Συνθήκες της ΕΕ και το Σύνταγμα, τα οποία, μάλιστα, η συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα αντιμετωπίζει στον υπερθετικό βαθμό, όπως προκύπτει και από τις μέχρι σήμερα στατιστικές επιδόσεις της σε σχέση τόσο προς το μέσο όρο της χώρας όσο και προς άλλες νησιωτικές περιοχές, γεγονός που αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή [ΕΠ:10CCI:2007GR161PO007 ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ και υπ’ αρ. Ε (2007) 5441/05-11-2007 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί εγκρίσεως αυτού].


ΑΡΘΡΟ ….

            Στην παράγραφο 4 του άρθρου 21 του νόμου 2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄), μετά τη λέξη «Σάμου» προστίθενται οι λέξεις «Ζακύνθου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Λευκάδος».

 Συνάντηση της Άντζελας
                                  με Κουσελά                                                                                                    
 
Στη συνάντηση της με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά η κ. Γκερέκου επανέφερε το ζήτημα την εξομοίωσης του φορολογικού καθεστώτος των Ιονίων Νήσων με εκείνων του Αιγαίου. (Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί η κοινή επίσκεψη και των τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τα Ιόνια Νησιά στον κ. Κουσελά τον περασμένο Ιανουάριο). Η κ. Γκερέκου ζήτησε από τον κ. Κουσελά την υποβολή νέου αιτήματος προς την Ευρωπαική Ένωση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο Ιόνιο, αιτιολογημένο στο επιχειρημα της αρσης των ανισοτήτων ανάμεσα στις ηπειρωτικές και τις νησιωτικές περιοχές.
Επιπλέον, η κ Γκερέκου παρέδωσε υπόμνημα στον κ. Κουσελά με τα συμπεράσματα μελέτης του AOCTA για τα αρνητικά αποτελέσματα της προηγούμενης τουριστικής σαιζόν για την Κέρκυρα. Για το λόγο αυτό η κ Γκερέκου ζήτησε από τον Υφυπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του για την ανάσχεση αυτής της πτωτικής τάσης. Ορισμένα από αυτά είναι:
  • Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων
  •  Η κατάργηση όλων των τελών (εκτός του ΝΑΤ) υπέρ τρίτων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα
  • Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου για τα πλοία της γραμμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου